Ikut

Sunday, December 14, 2008

PENGAMBILAN PERAJURIT MUDA LELAKI DAN WANITA (ANGKATAN TENTERA DARAT MALAYSIA)!!!




PEMILIHAN TERBUKA UNTUK JAWATAN PERAJURIT MUDA LELAKI TENTERA DARAT SIRI 166/2008 DAN PERAJURIT MUDA WANITA TENTERA DARAT SIRI 28/2008


Warganegara Malaysia yang berkelayakan adalah dipelawa untuk menghadiri sesi Pemilihan Awal Perajurit Muda Lelaki Tentera Darat dan Perajurit Muda Wanita Tentera Darat. Mereka yang berjaya di dalam pemilihan awal akan ditawarkan untuk menghadiri sesi pemilihan akhir dan seterusnya bagi yang berjaya akan menjalani latihan asas ketenteraan selama 6 bulan di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA), Port Dickson, Negeri Sembilan.

1. Butir-Butir Jawatan:
a. Pangkat - Prebet
b. Kementerian/Jabatan - Kementerian Pertahanan
c. Kumpulan Perkhidmatan - Sokongan
d. Klasifikasi Perkhidmatan - Perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia
e. Taraf Jawatan - Tetap
f. Fungsi Bidang - Melaksanakan tugas-tugas Perkhidmatan Angkatan Tetap, Angkatan Tentera Malaysia.

2. Jadual Gaji Matriks Gaji:
Gred Z1 : Band 1 P1T1 RM 889.20 - P1T13 RM 1590.24
P2T1 RM 949.33 - P2T13 RM 1670.89
P3T1 RM 1011.19 - P3T13 RM 1753.51

3. Syarat Lantikan:
a. Warganegara Malaysia.
b. Berumur tidak kurang dari 18 tahun dan tidak melebihi 23 tahun pada 26 Feb 2009.

4. Akademik:
a. Kelayakan Akademik Untuk Jawatan Prebet Lelaki:
(1) Penilaian Menengah Rendah/Sijil Rendah Pelajaran atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dan lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu pada peringkat peperiksaan tersebut atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. (Gaji permulaan ialah pada Gred Z1 Band 1:P1T1).

(2) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dan kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus ujian lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. (Gaji permulaan ialah pada Gred Z1 Band 1: P1T3).

(3) Sijil Kemahiran Malaysia Peringkat Pertengahan/Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang ketukangan yang berkenaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dan kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus ujian lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. (Gaji permulaan ialah pada Gred Z1 Band 1:P1T4).


b. Kelayakan Akademik Untuk Jawatan Prebet Wanita:
(1) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dan kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus ujian lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. (Gaji permulaan ialah pada Gred Z1 Band 1: P1T3).

(2) Sijil Kemahiran Malaysia Peringkat Pertengahan/Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang ketukangan yang berkenaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dan kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus ujian lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. (Gaji permulaan ialah pada Gred Z1 Band 1: P1T4)

5. Fizikal:
a. Tinggi - Minimum 1.57m bagi lelaki } Tanpa
- Minimum 1.47m bagi wanita } bersepatu
b. Berat - Minimum 47.5kg bagi lelaki
- Minimum 40.5kg bagi wanita
c. Ukuran - Minimum 76sm (lelaki sahaja) Dada
d. Body Mass ( Berat kg ) - 18 – 26.9 Index (BMI) ( Tinggi m X Tinggi m )

6. Kesihatan:
a. Diakui sihat dan tidak cacat anggota oleh pegawai perubatan kerajaan termasuk pemeriksaan x-ray.
b. Tidak cacat penglihatan dan tidak rabun warna.

7. Taraf Perkahwinan:
Bujang dan tidak pernah berkahwin (Wanita sahaja)

8. Kerjaya:
Perajurit Muda juga berpeluang dinaikkan ke pangkat seperti di bawah setelah memenuhi syarat-syarat perkhidmatan yang telah ditetapkan.

Pangkat Gaji (RM/Sebulan)
a. Prebet - RM 889.20 – RM 2275.71
b. Lans Koperal - RM 1175.68 – RM 2551.98
c. Koperal - RM 1234.47 – RM 2926.12
d. Sarjan - RM 1514.22 – RM 3155.03
e. Staf Sarjan - RM 1862.44 – RM 3328.92
f. Pegawai Waran II - RM 2048.41 – RM 3454.52
g. Pegawai Waran I - RM 2303.64 – RM 3619.48

9. Gaji Perajurit Muda:
RM 821.86 akan dibayar sepanjang tempoh menjalani latihan asas ketenteraan.

10. Kemudahan dan Keistimewaan:
a. Pakaian seragam percuma.
b. Rawatan perubatan percuma.
c. Rawatan pergigian percuma.
d. Perkhidmatan dobi dan jahitan percuma.
e. Kemudahan pinjaman perumahan.
f. Kemudahan pinjaman kenderaan.
g. Kemudahan pinjaman komputer.
h. Kemudahan rumah keluarga.
i. Asrama bujang.
j. Cuti tahun.
k. Waren perjalanan cuti tahun bersama keluarga.

11. Anggota yang memasuki perkhidmatan Askar Laskar Angkatan Tetap, Angkatan Tentera Malaysia adalah tertakluk kepada syarat-syarat skim perkhidmatan berkenaan yang sedang berkuat kuasa serta pindaan-pindaan yang dibuat ke atasnya dari semasa ke semasa.

Nota:
* Calon-calon juga mestilah bebas dari sebarang kes jenayah/juvana atau dadah. Bagi calon-calon yang masih menjadi saksi dalam kes-kes perbicaraan mahkamah, kemasukan ke dalam ATM adalah ditangguhkan sehingga kes selesai. * Calon-calon adalah diingatkan agar membuat persiapan dalam aspek kecergasan jasmani kerana akan diuji dengan ujian asas jasmani (Tekan Tubi, Lompat Setempat dan Larian)






SIJIL DAN DOKUMEN:
Calon-calon yang berminat dijemput hadir ke Pusat-Pusat Pemilihan yang telah ditetapkan selewat-lewatnya pada jam 0830 pagi. Calon lelaki dikehendaki perpakaian sukan (baju T berkolar, seluar trek, berkasut sukan dan berstokin) dan calon wanita dikehendaki berpakaian baju kurung/bersesuaian dan tidak menjolok mata. Calon juga dikehendaki membawa bersama alat tulis dan dokumen/sijil ASAL serta FOTOSTAT seperti berikut:

a. Kad Pengenalan Malaysia (MyKad) dalam keadaan baik. Bagi pemegang Kad Pengenalan Sementara (JPN 9) kemasukan ke dalam ATM adalah ditangguhkan sehingga Kad Pengenalan Malaysia (MyKad) diperolehi.
b. Sijil Daftar Kelahiran.
c. Sijil Akademik atau Slip Keputusan Peperiksaan. Slip Keputusan Peperiksaan hanya dipertimbangkan bagi calon yang menduduki peperiksaan SPM pada tahun
2007 ke atas sahaja.
d. Sijil Berhenti Sekolah.

e. Calon-calon dikehendaki membawa bersama sampul surat berukuran 5 x 9 inci bersetem RM 0.50 sen dan beralamat sendiri.



PUSAT-PUSAT PEMILIHAN: SEMUA TEMUDUGA BERMULA JAM 0830:
NEGERI JOHOR:
1. 10 NOV 2008 (ISNIN) KOTA -TINGGI SK BANDAR [LELAKI]
2. 11 NOV 2008 (SELASA) PONTIAN -SMK SRI PERHENTIAN [LELAKI]
3. 12 NOV 2008 (RABU) PARIT SULONG -SMK DATO SULAIMAN [LELAKI]
4. 13 NOV 2008 (KHAMIS) SEGAMAT -SEK TINGGI SEGAMAT [LELAKI]
5. 14 NOV 2008 (JUMAAT) TANGKAK -SMK TUN MAMAT [LELAKI]
6. 9 DIS 2008 (SELASA) KULAI -SMK BANDAR TENGGARA [LELAKI]
7. 10 DIS 2008 (RABU) KULAI -SMK SERI PINANG [LELAKI]
8. 11 DIS 2008 (KHAMIS) PARIT -RAJA SMK TUN ISMAIL [LELAKI]
9. 12 DIS 2008 (JUMAAT) AYER HITAM -SMK DATO MENTERI [WANITA]

NEGERI KEDAH:
1. 10 NOV 2008 (ISNIN) KULIM -SMK SULTAN BADLISHAH [LELAKI]
2. 11 NOV 2008 (SELASA) KUALA KETIL -SMK TANJUNG [LELAKI]
3. 12 NOV 2008 (RABU) BALING -SEK MODEL KHAS BALING [LELAKI]
4. 24 NOV 2008 (ISNIN) PENDANG -SEK MODEL KHAS BUKIT JENUN [LELAKI]
5. 25 NOV 2008 (SELASA) JITRA -SMK TUNKU ANUM TUNKU ABD RAHMAN [LELAKI]
6. 26 NOV 2008 (RABU) GURUN -SMK BATU 5 [LELAKI]
7. 27 NOV 2008 (KHAMIS) YAN -SMK YAN [LELAKI]
8. 28 NOV 2008 (JUMAAT) MERBOK -SMK SRI BADONG [LELAKI]
9. 2 DIS 2008 (SELASA) PENDANG -SMK PENDANG [LELAKI]
10. 11 DIS 2008 (KHAMIS) SIK -SMK SIK [LELAKI]
11. 12 DIS 2008 (JUMAAT) BALING -SMK SYED ABU BAKAR [LELAKI]
12. 18 DIS 2008 (KHAMIS) SUNGAI PETANI -SMK KHIR JOHARI [WANITA]

NEGERI KELANTAN:
1. 24 NOV 2008 (ISNIN) JELI -SK AYER LANAS [LELAKI]
2. 25 NOV 2008 (SELASA) MACHANG -SMK HAMZAH (2) [LELAKI]
3. 26 NOV 2008 (RABU) TANAH MERAH -SM TEKNIK TANAH MERAH [LELAKI]
4. 27 NOV 2008 (KHAMIS) KUALA KRAI -SM TEKNIK KUALA KRAI [LELAKI]
5. 28 NOV 2008 (JUMAAT) GUA MUSANG -SMK TENGKU INDRA PETRA 1 [LELAKI]
6. 15 DIS 2008 (ISNIN) GUA MUSANG -SMK CHIKU 2 [LELAKI]
7. 16 DIS 2008 (SELASA) TANAH MERAH -SMK DATO MAHMUD PADUKA RAJA (2) [LELAKI]
8. 17 DIS 2008 (RABU) MACHANG -SMK MACHANG [WANITA]

NEGERI SELANGOR DAN KUALA LUMPUR:
1. 1 DIS 2008 (ISNIN) BATU CAVES -SMK SRI SELAYANG [LELAKI[
2. 2 DIS 2008 (SELASA) BANDAR BARU BANGI -SMK BANDAR BARU BANGI [LELAKI]
3. 3 DIS 2008 (RABU) BANTING -SMK TELOK PANGLIMA GARANG [LELAKI]
4. 4 DIS 2008 (KHAMIS) TANJUNG KARANG -SMK DATO HARUN [LELAKI]
5. 5 DIS 2008 (JUMAAT) KUALA LUMPUR -SMK SERI AMPANG [LELAKI]
6. 18 DIS 2008 (KHAMIS) KUALA LUMPUR -SK TAMAN MELAWATI [WANITA]
7. 19 DIS 2008 (JUMAAT) SUNGAI BULOH -SM TEKNIK SUNGAI BULOH [WANITA]

NEGERI SEMBILAN:
1. 17 NOV 2008 (ISNIN) BAHAU -SMK DATO MANSOR [LELAKI]
2. 18 NOV 2008 (SELASA) BATU KIKIR -SMK BATU KIKIR (MODEL KHAS) [LELAKI]
3. 19 NOV 2008 (RABU) TANJUNG IPOH -SMK DATO ABDUL SAMAD [LELAKI]
4. 20 NOV 2008 (KHAMIS) TAMPIN -SMK TUNKU [LELAKI]
5. 21 NOV 2008 (JUMAAT) SEREMBAN -SK MAMBAU [LELAKI]
6. 27 NOV 2008 (KHAMIS) NILAI -SMK DESA CEMPAKA [LELAKI]
7. 28 NOV 2008 (JUMAAT) PORT DICKSON -SEK TINGGI PORT DICKSON [LELAKI]
8. 17 DIS 2008 (RABU) BANDAR BARU SERTING -SMK BANDAR BARU SERTING [WANITA]

NEGERI PAHANG:
1. 10 NOV 2008 (ISNIN) MUADZAM SHAH -SMK PERANTAU DAMAI [LELAKI]
2. 11 NOV 2008 (SELASA) PEKAN -SK CHINI TIMUR 2 & 3 [LELAKI]
3. 12 NOV 2008 (RABU) KUANTAN -SMK LEPAR HILIR [LELAKI]
4. 13 NOV 2008 (KHAMIS) PEKAN -SMK DATO MAHMUD MAT [LELAKI]
5. 14 NOV 2008 (JUMAAT) MARAN -SMK MARAN [LELAKI]
6. 1 DIS 2008 (ISNIN) BANDAR JENGKA -SMK LKTP JENGKA 10 [LELAKI]
7. 2 DIS 2008 (SELASA) TEMERLOH -SK LEBAK [LELAKI]
8. 3 DIS 2008 (RABU) BANDAR BERA -SMK SERI BERA [LELAKI]
9. 4 DIS 2008 (KHAMIS) MENTAKAB -SMK SERI SEMANTAN [LELAKI]
10. 5 DIS 2008 (JUMAAT) KARAK -SMK SERI BENTONG [LELAKI]
11. 19 DIS 2008 (JUMAAT) TEMERLOH -SM TEKNIK PUTERI [WANITA]

NEGERI PERAK:
1. 17 NOV 2008 (ISNIN) BAGAN SERAI -SMK ALANG ISKANDAR [LELAKI]
2. 18 NOV 2008 (SELASA) BATU KURAU -SMK DATO KAMARUDDIN [LELAKI]
3. 19 NOV 2008 (RABU) PARIT BUNTAR -SMK PANGLIMA BUKIT GANTANG [LELAKI]
4. 20 NOV 2008 (KHAMIS) PADANG -RENGGAS SMK TUN PERAK [LELAKI]
5. 21 NOV 2008 (JUMAAT) SELAMA -SMK DATO HJ HUSSEIN [LELAKI]
6. 3 DIS 2008 (RABU) KUALA KANGSAR -SMK CLIFFORD [LELAKI]
7. 4 DIS 2008 (KHAMIS) TAPAH -SMK BUYUNG ADIL [LELAKI]
8. 5 DIS 2008 (JUMAAT) SLIM RIVER -SMK DATO ZULKIFLI MOHAMAD [LELAKI]
9. 17 DIS 2008 (RABU) PENGKALAN HULU -SMK PENGKALAN HULU [WANITA]

NEGERI PERLIS:
1. 13 NOV 2008 (KHAMIS) KANGAR -SMK SYED HASAN [LELAKI]
2. 10 DIS 2008 (RABU) KUALA PERLIS -SMK KUALA PERLIS [LELAKI]
3. 19 DIS 2008 (JUMAAT) KANGAR -SM TEKNIK KANGAR [WANITA]

NEGERI PULAU PINANG:
1. 14 NOV 2008 (JUMAAT) BUKIT MERTAJAM -SMK TINGGI BUKIT MERTAJAM [LELAKI]
2. 1 DIS 2008 (ISNIN) BATU MAUNG -SMK BATU MAUNG [LELAKI]
3. 9 DIS 2008 (SELASA) GELUGOR -SMK BUKIT GAMBIR [LELAKI]
4. 15 DIS 2008 (ISNIN) TELUK KUMBAR -SMK TELUK KUMBAR [LELAKI]
5. 16 DIS 2008 (SELASA) SUNGAI ARA -SMK SUNGAI ARA [WANITA]

NEGERI TERENGGANU:
1. 17 NOV 2008 (ISNIN) KEMAMAN -SK NERAM 1 [LELAKI]
2. 18 NOV 2008 (SELASA) KUALA TERENGGANU -SMK BUKIT TUNGGAL [LELAKI]
3. 19 NOV 2008 (RABU) KUALA TERENGGANU -SMK BUKIT BESAR [LELAKI]
4. 20 NOV 2008 (KHAMIS) KUALA TERENGGANU -SK BUKIT TUNGGAL [LELAKI]
5. 21 NOV 2008 (JUMAAT) DUNGUN -SMK JERANGAU [LELAKI]
6. 9 DIS 2008 (SELASA) KEMAMAN -SMK FELDA NERAM [LELAKI]
7. 10 DIS 2008 (RABU) SETIU -SMK PENARIK [LELAKI]
8. 11 DIS 2008 (KHAMIS) KUALA TERENGGANU -SK WAKAF MEMPELAM [LELAKI]
9. 12 DIS 2008 (JUMAAT) KUALA BERANG -SMK BUKIT DIMAN [LELAKI]
10. 18 DIS 2008 (KHAMIS) KUALA BERANG -SMK AJIL [WANITA]

NEGERI MELAKA:
1. 24 NOV 2008 (ISNIN) MERLIMAU -SMK DATO ABDUL RAHMAN YAAKOB [LELAKI]
2. 25 NOV 2008 (SELASA) JASIN -SMK TUN PERAK [LELAKI]
3. 26 NOV 2008 (RABU) ALOR GAJAH -SMK SERI PENGKALAN [LELAKI]
4. 15 DIS 2008 (ISNIN) MASJID TANAH -SMK GHAFFAR BABA [LELAKI]
5. 16 DIS 2008 (SELASA) MELAKA -SMK PAY PONG [WANITA]

NEGERI SABAH:
1. 11 NOV 2008 (SELASA) TAWAU -DEWAN MASYARAKAT [WANITA]
2. 12 NOV 2008 (RABU) TAWAU -DEWAN MASYARAKAT [LELAKI]
3. 14 NOV 2008 (JUMAAT) SANDAKAN -DEWAN MASYARAKAT [LELAKI]
4. 17 NOV 2008 (ISNIN) KOTA KINABALU -DEWAN MASYARAKAT [LELAKI]
5. 19 NOV 2008 (RABU) RANAU -DEWAN MASYARAKAT [LELAKI]
6. 21 NOV 2008 (JUMAAT) KENINGAU -DEWAN MASYARAKAT [LELAKI]
7. 24 NOV 2008 (ISNIN) KUDAT -DEWAN MASYARAKAT [LELAKI]
8. 26 NOV 2008 (RABU) SIPITANG -DEWAN MASYARAKAT [LELAKI]
9. 28 NOV 2008 (JUMAAT) BEAUFORT -DEWAN MASYARAKAT [LELAKI]

NEGERI SARAWAK:
1. 3 DIS 2008 (RABU) LUNDU -DEWAN MASYARAKAT [WANITA]
2. 4 DIS 2008 (RABU) LUNDU -DEWAN MASYARAKAT [LELAKI]
3. 10 DIS 2008 (RABU) SARATOK -DEWAN MASYARAKAT [LELAKI]
4. 12 DIS 2008 (JUMAAT) SIMUNJAN -DEWAN MESRA [LELAKI]
5. 16 DIS 2008 (SELASA) BINTULU -DEWAN SUARAH [LELAKI]
6. 18 DIS 2008 (KHAMIS) KAPIT -DEWAN SUARAH [LELAKI]




Pertanyaan:

Sel Pengambilan Perajurit Muda Tentera Darat, Cawangan Sumber Manusia, Markas Tentera Darat, Kementerian Pertahanan, d/a Tingkat 14, Bangunan KUB.com, Jalan Yap Kwan Seng 50450 KUALA LUMPUR. Tel: 03-21753000 Sambungan 3175 atau 3177 ATAU Layari Laman Web Tentera Darat di http://army.mod.gov.my






37 comments:

Anonymous said...

joinlah army...
memang best! rase banggga coz dpt berbakti pd negara.. ceewah!!!
walaupun negara kita aman, x smestinya tentera xde fungsi..
apepun, sntiasa ingat! kita SENTIASA DIHADAPAN!!!

Muiz In Da House said...

Betul tu Anonymous..Kita perlu bersiap siaga dalam sebarang kemungkinan. Biar kita Mati Sebagai Pahlawan, Jangan Mati Sebagai Pengecut!!

Anonymous said...

cam mn nk msuk army dh terlps interbiu huhuhuhu

Muiz said...

ok buat pengetahuan awk, standby 15hb mac ni ada pengambilan/iklan pemohonan pegawai udara dan laut. darat pulak kalau x salah saya bulan 5, standby la. buat fitness training slalu. bagi fit

Anonymous said...

assalamualaikum...
hai, sy lin dr perak...just nak tnya pd muiz...
cousin sye mmg mnt dgn army ni...tp slalu trlps pluang utk hdrkn dri ble ade pngmbln...
so sye nk tnya bila lg ade pngmbln yg strsnya bg klykn spm strf??kalo blh pngmbln yg dbuat di pngkln hulu, perak coz dia stay kt grik...jka ade ape2 mklmt blh hntr pd sy mlalui email add sy(ador_mxryld@yahoo.com)...tq..

amny said...

ishh..
law masok askar kan, ta ley awak tpon ke??
heee...
wndu kt bflaaaaaaaaa

irwan_kcdunkrew said...

dah camne pulak dengan aku..hari tu dapat panggilan temuduga tldm tp xlepas sebab mate rabun..akupun nak berbakti jugak..tengok tentera amerika boleh je gune sniper pakai spek mate.
cm ne aku nak berbakti

irwan_kcdunkrew said...

saya pulak macam mana.bulan 5 2009 saya dapat temu duga tldm.tapi tak lepa sebab mata rabun.sayapun nak berkhidmat jugak.tentera amerika boleh je ambil askar pakai spek mate jadi sniper.

aboy said...

salam.........
cik muiz,sy nk tnye la...pengambilan yg ke-2 ade x dalam year 2009.sy nie mmg dah dilahirkn menjadi seorang perwira yg berbakti pada tanah air ku dan kemasukan saya dalam badan uniform nie mmg sebati di dalam jiwa saya......

~~Muiz~~ said...

untuk intake kedua xda tapi intake graduan bulan 6 ini..so, slalu beli surat khabar hujung minggu (ahad), dalam tu ada iklan. Intake graduan means sesiapa lepasan ijazah dan diploma boleh apply skim pegawai graduan ini...

Anonymous said...

salam...
meh r join army...bez...ase mancabar jew...
bkn sume owg ley dpt jd army so mane da dpt
2 jgn sie2 kan...berbakti la pd NEGARA...!

Anonymous said...

askum ,salam perkenaln nk cari dak army .0176752405

Anonymous said...

askum

Anonymous said...

da bnyk kali mntak,xpnah dpt un...tp,aku xkn putus asa.........hahaha

Anonymous said...

slmt ptg,,sye minat dalam tentera ni,,sjak kcil lg,,ikt tmdga da bnyk kali,,x 1 pn sukacita,,sehinggakan sye msuk AW wt smntra smpai sye dpt regular,,bla ade wt pgmbln tentera wanita lg??tlg imfm sye,,,e-mail zzainey@yahoo.com no hp: 0134128744

Anonymous said...

salam.......
sy dah lulus dalam temu duga yang pertama tp dalam temu duga yang ke dua sy x dpt surat...so sy p kem untuk rujuk nama sy ada @ x,tp bla sy lihat tentera yang mengambil pemilihan tentera itu pilih kasih...diorg akan pilih calon yang antaranya ank buah mreka@ pun ank mreka sendiri...law mcm 2 bek jgn buka temu duga tersebut tuk org ramai kan, org kta x byk keje la n x la rugikan kerajaan....lg pun calon2 yg dipilih tu semua ayu2,so dpt kah diorg thn ngan latihan nnt kan .....law nak yg mcm cntik n ayu 2 len kli paparkn kat surat khabar @ internet bhwa kriteria mcm 2 je korg nak..ok..!!!!!!so sng la x yah nak buang msa org nk p temu duga tentera 2....

Anonymous said...

salam....
nak tnye skit nie..hri 2 tmuduga prajurit muda(tldm) x da plak nk cek2 kaki..tpi ble tmuduga yg ke 2 ada la plak la nk cek2 kaki nie..biaq pun dah llus bhagian laen tang kaki la plak de mslah..2 la geram gak ngan procedure yg korang wat nie..stahu sye la xda pun procedure mcm 2..HARAP phak yang wat pngambilan 2 sedar2 la skit..

Anonymous said...

syarat pngmbilan pgawai tlampau tggi la..xda pluang la lau utk org yg stakat ckup mkn je..dah 2 stahun skali je pngmbilannye.

che mat 13 said...

Salam..sape yg minat masuk TDM nie.mai la kte g temudaga ramai2.jgn takut,askar nie x makan orang pun.aku dah g banyk kali dah,tp dah xda rezeki nk wat mcm mane.JANGAN PUTUS ASA..... Azab Sengsara Kau Akan Rasa

Anonymous said...

nak tanya bila temuduga terbaru plak..
lau2 ada info beritw la kt shkr_iera@yahoo.com k

Razgriz クラン said...

Nak join army tahun depan..Bermula tahun depan Pengambilan setahun sekali jerp.. =(

Razgriz クラン said...

Bermula Tahun depan pengambilan setahun sekali jerp.. =(

Semangat tahun depan nk join army!!

Razgriz クラン said...

Bermula Tahun depan pengambilan setahun sekali jerp.. =(

Semangat tahun depan nk join army!!

Anonymous said...

dd
Tarikh bila pula pengambilan tahun 2010, bulan berapa ? kita org na join gak ni sb last year kpt problem .. pls infrm

Anonymous said...

Askum..

bla pgambilan terbaru army?
pls inform ye..

Anonymous said...

salam bile intake untuk lepasan ijazah sarjana??? plss inform me..thanks (jann_sinky@yahoo.co.uk)

Anonymous said...

hi helo....i`m a indian...i`m very interst to join army but i got pmr certificate my spm i got in bm 8E....so cn u help for me????my num 0146454925....plz sir/madam....i`m very intersting...my age 19 years....

Anonymous said...

Assalamualaikum
Bile iklan kemasukan skim graduan tentera darat akan keluar untuk tahun 2010?
saya ingin masuk dalam unit infantri.
Saya akan graduate bln ogos ni kelulusan kejuruteraan mekanikal.
Saya juga adalah seorang pegawai tentera simpanan (WATANIAH) berpangkat Leftenan Muda.
sila inform pada saya mengenai kemasukan skim graduan tentera darat tahun 2010.
Email saya cilako@yahoo.com
atau no fon saya 013-7318156

Anonymous said...

Assalamualaikum
Bile iklan kemasukan skim graduan tentera darat akan keluar untuk tahun 2010?
saya ingin masuk dalam unit infantri.
Saya akan graduate bln ogos ni kelulusan kejuruteraan mekanikal.
Saya juga adalah seorang pegawai tentera simpanan (WATANIAH) berpangkat Leftenan Muda.
sila inform pada saya mengenai kemasukan skim graduan tentera darat tahun 2010.
Email saya cilako@yahoo.com
atau no fon saya 013-7318156

eyda said...

salam..
sye eyda..sye bwu nk knl hdp yg sbnr..sye nk cgt msk askr coz t byk sye dpt..slh s2,erti hdp..sye nk tnye,ble der tmudge askr wanita 4 perajurit muda wanita??
law der sye hrp cgt tlg bg taw sye d emel eyda_girlzzz92@yahoo.com 2 cal sye d 017-2495819...
thankz..salam.

Anonymous said...

ASSALAMUAALAIKUM.. BANG..SBNARNYE SYE MMG MNAT NK BRBAKTI NY...TP PLUANG TOK SY XPNAH SYE TEMUI..SYE MTAK TLG SGT2..KLU AD PNGAMBLAN NY..TLGLA INFORM KAT SYE..EMAIL SYE CHEER_MUSHASHI@YAHOO.COM..NO FON SYE..0177059416..

khairil said...

salam..saya khairil dari ipoh..saya btoi2 berminat ngn army nieh..tp saye nk taw bile tarikh pengambilan?kalau boleh tlong bagitau saya bile tarikh nye..tlong emailkn kat khairilazman@yahoo.com@hubngi saya..0125836422..salam

ejam said...

salam....saye nak sngt nak msk askar ntok brkhidmat ma negara..bli ade pngmbilan tahun 2010..kwn2,bg info kalo ade..sms or kol no hp 0198417810

zeack SpArRoW said...

saya sudah lama ingin berkhidmat sebagai tentera... sebelum umur saya mencecah 24th... saya ingin mengikuti tentera... so sesiapa yang ada informasi ttg pengambilan tentera bahagian sabah(ranau) tolong msj kat num hp 014-8555771 or email je d alamat zeack_70@yahoo.com...
harap2 tahun depan tidak mau terlepas pengambilan tentera..... tq........

Anonymous said...

hai, saya eyrah
nk sgt join atm... bla tmdga terbuka
klau ada tlg bgth....
eyrah902yahoo.com

Anonymous said...

bler xpired date tok temuduge army niiii????ai2,ade bce kt newspaper tp ilg plak....plezzz

Anonymous said...

new intake for 2013 xda ke?